Фотовиставка Чорнобиль + 30: Це наша земля – ми тут живемо

26 квітня 2016 о 18:00 |

 

Музей Івана Гончара запрошує 26 квітня 2016 року о 18 год. на відкриття мультимедійної фотовиставки Чорнобиль + 30: Це наша земля – ми тут живемо, створеної українським кінорежисером Сергієм Марченком та американським істориком Мироном Стаховим. Це ‑ арт-проект кількох експедицій до Полісся у 2004-2005 рр. До виставки також увійшла серія фотографій Сергія Марченка, знята у зоні відчудження 1996-1997 рр. А також на концерт гурту “Володар”, де будуть представлені пісні записані на втрачених територіях Полісся.

На початку 2004 року професор зі штату Коннетікат (США) Мирон Стахів звернувся до Ліни Костенко з проханням знайти фахівців створити документальний фільм про гуманітарний аспект чорнобильського лиха ‑ Ліна Василівна порадила Сергія Марченка, якому впродовж 1995-1997 рр. пощастило зняти багато зворушливих відеокадрів з Ліною Костенко та мешканцями зони, відеосюжетів, які дають глибше розуміння, чому поет має бути зі своїм народом, особливо, в його горі.

Суто український погляд на проблему цієї вселенської катастрофи і світовий – відрізняються. Мирон Стахів стверджував, що американці знають переважно про техногенний бік аварії. А те, що на забрудненому радіацією Поліссі – на півночі Київської, Житомирської, Рівненської областей проживає понад мільйон поліщуків – їхнє життя для Світу несправедливо замовчано ‑ і тому потрібна відповідний арт-проект і документальна стрічка.

Першу експедицію поліськими селами поза Зоною відчуження нами було здійснено у серпні 2004 р. разом з науковцями Михайлом Глушком, Володимиром Галайчуком, Романом Сілецьким, Михайлом Рожком, Олексієм Долею – які добре знали народні промисли Полісся, людей. Друга ‑ у листопаді, у Зоні відчуження ‑ за підтримки Ростислава Омеляшка, керівника Центру захисту культурної спадщини Полісся. В 2005 р. ми також знімали поза зоною, у радіоактивно-забрудненому селі Великі Кліщі ‑ одиноку мешканку Настю Авраменко, яка не погодилася покидати рідне село і сама доглядала церкву та кладовище.

Було знято півсотні відеокасет і кілька тисяч фото. До 20 річчя трагедії ‑ виготовлена виставка та змонтовано фільм «Поліські образки», які презентувалися в Українському музеї Нью-Йорка та у Музеї Івана Гончара (2006), у Харківській академії дизайну та у Миколаївському державному гуманітарному університеті імені Петра Могили (2007), у Львові у Музеї ідей (2008).

Минуло десять років і цифра у назві «Чорнобиль+20» змінилася на «+30» ‑ та арт-проект не застарів і повертається до життя. Виставка досить велика, понад двісті фотографій, тому головну частину нині розгорнуто у залі Музею Івана Гончара, а півсотні фотографій презентується у офісі Програми імені Фулбрайта (вул. Еспланадна, 20, кімн. 904, М «Палац Спорту», до 13 травня). Особливим компонентом виставки є тринадцять одно-двохвилинних фільмів з циклу «Поліські образки», музику до яких написав композитор Володимир Губа.

Виставка триватиме до 29 травня 2016 року

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати