Весняний концерт автентичних гуртів с. Попівка (Полтавщина) та с. Людвинівка (переселенці з Чорнобильського району)

16 квітня 2016 о 18:00 |

Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”
Культурно-мистецький проект “Рись”
ЗАПРОШУЄ
на весняний концерт
автентичних гуртів с. Попівка (Полтавщина)
та с. Людвинівка (переселенці з Чорнобильського району)

16 квітня 2016 року
18:00

Концерт двох гуртів, що презентують самобутні співочі традиції Полісся та Полтавщини, відбудеться в рамках Школи традиційної музики, яка триває в Києві з 13 до 17 квітня. Для глядачів це унікальна нагода, перебуваючи у самому центрі урбаністичного Києва, почути автентичний спів у виконанні одразу двох гуртів з різних частин України, спів яких відрізняється за характером та стилістикою.

Полісся – регіон, що відмежований лісами та болотами, саме тому у Поліській традиції збереглися одні з найдавніших співочих прийомів. Київське Полісся після аварії на ЧАЕС стало ще більш архаїчне – для нас воно й досі “terra incognita”, адже торкнутись того світу фізично зовсім не просто. Проте доторкнутись до нього можна через людей, що народились і виросли там. І хоч минуло 30 років з того часу, як вони покинули свої домівки, але ці люди ще й досі пам’ятають пісні, ще й досі в них самих живе співоча традиція – традиція їхніх батьків. Поліські пісні проймають своїм надзвичайним «диким» звуком, що прорізає простір. Гурт с.Людвинівка, учасники якого є переселенцями з Чорнобильського району, виконає традиційні для цього регіону веснянки та псальми – пісні, які співають саме в період посту.

Гурт з с.Попівка Миргородського р-ну Полтавської обл., у репертуарі якого складні поліфонічні ліричні пісні, знаменитий також своїм типово полтавським заспівом «із перехватом», коли одна виконавиця розпочинає куплет, друга її «перебиває». Таких пісень у живому виконанні збереглося дуже мало, тому слухачі матимуть унікальну нагоду почути це явище не в записі. Під час концерту разом із бабусями виступлять учасники Школи традиційної музики.

Вхід вільний.

Page1-min

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати