Презентація видання “Поле: збірник наукових праць з історії, теорії та практики польових досліджень”

13 листопада 2014 o 18:30 |

13 листопада 2014 року о 18:30 у Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” відбудеться презентація нового науково-видавничного проекту Марини Гримич “Поле: збірник наукових праць з історії, теорії та методики польових досліджень”.

Означене видання позиціонується як дискусійний майданчик для обговорення теми, що об’єднує великий цех “польовиків”, спеціалістів із суміжних дисциплін: етнологів, етнографів, фольклористів, дослідників усної історії, археологів, соціологів, антропологів, музейників, які левину частку свого професійного життя проводять у подорожах, у “полюваннях” на першоджерела, і це “велике полювання на першоджерела”, як і сама сфера цієї наукової діяльності, позначаються у даному збірнику метафоричним терміном ПОЛЕ.

Щойно побачив світ перший випуск п’ятитомного видання під назвою “Вступ до спеціальності”, де викладені основні практичні (а зачасту болючі) теми, які матимуть свій логічний розвиток і у наступних томах праці – етика польових досліджень, сучасні субкультури, збирач – респондент, польові фальсифікати тощо. Крім того, велику частку збірника присвячено експедиційним спогадам, гумору, метафольклору, що робить його не вузькопрофесійним виданням – а цікавою для широкого загалу книгою.

Авторами першого тому “Поля” стали дослідники різних поколінь і різних спеціальностей, однак всіх їх об’єднує дух “мисливця на першоджерела”. Це – О.Бріцина, М.Глушко, М.Красиков, І. Коваль-Фучило, Н. Громова, С. Кухаренко (Канада), Ю.Пуківський, А.Зюбровський, О.Брайченко, С. Жовтий, М.Гримич. У томі публікується блискуча монографічна праця Ю.Буйських про субкультуру археологів “Археологія як спосіб життя”. У розділі “З фольклорно-етнографічної практики” читачі матимуть змогу ознайомитися з публікацією раритетного видання: “Гнат Танцюра. Записки збирача фольклору”.

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати