Вареники на Масницю

27 лютого 2012 о 18:52 | Відбулося

В Україні святкують Масницю. Це останній тиждень перед Великим Постом, коли можна їсти вершкове масло і молочні продукти, а також веселитися. Українці цього тижня їдять передусім вареники з сиром і сметаною, причому тісто замішують теж переважно з молочних продуктів. Бувають вареники парові. Бувають і звичайні.

Масниця – це також останній тиждень, коли можна святкувати весілля. Тому неодруженим хлопцям прив‘язували до ніг колодки, що означало їхню покуту за те, що вони пропустили сезон одруження після Різдва. Матерям неодружених синів теж було покарання, і вони ходили з колодами за спиною.

Розповідає етнограф Ганна Олійник:

“Дівчата хлопцям прив‘язували колодки – до лівої ноги, або до руки. Колодки зняти не можна було, тільки викупитися з колодки. Навіть вірш такий є: “Не женився єси, то колодку носи. На колодку йшла милувалася, з колодки йшла – цілувалася. Ой, була я на колодці, моргала на хлопців…”

Цього тижня в Україні можна знайти майстер-класи фахівців з ліплення вареників. Вони розповідають як правильно замішувати тісто і робити начинку для однієї з найвідоміших українських страв. Крім того, фахівці показують різноманітні форми вареників і варіанти ліплення, залежно від регіону України.

Текст: ua.euronews.net
Світлини – Богдан Пошивайло 

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати