В Україні зібрали найбільший онлайн-архів українського фольклору

У Міжнародний день музеїв у музеї Івана Гончара у межах Європейського року культурної спадщини пройшла презентація проекту “ПОЛІФОНІЯ: Презентація колекції європейської спадщини, що зникає”.

За інформацією організаторів, це один з перших українських проектів, підтриманих програмою Європейською Союзу “Креативна Європа”. “Поліфонія” – проект міжнародного культурного співробітництва Угорщини, України та Франції. Його головне завдання – фіксація останньої живої пісенної традиції, впорядкування фольклорного архіву та інтеграція української культурної спадщини до сучасного світового контексту.

Ініціатор та керівник проекту – Міклош Бот, угорський музикант та етнограф. Він розпочав експедиції Україною ще 2014 року, згодом об’єднав українських та угорських дослідників, науковців, музейників. Головним інституційним партнером від України є Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”.

Вже 19 травня відбудеться офіційне відкриття найбільшого пісенного онлайн-архіву українського фольклору. У ньому зібрані 931 пісня, представлені 80 сіл, співає 391 виконавець. Всі матеріали зібрані у формі відеозаписів високої якості. Вони зведені у каталог за різними критеріями (виконавці, місце походження твору, жанри, обставини виконання тощо), багатоканальний програвач дозволяє прослуховувати кожен голос окремо, усі пісні мають тексти та варіації з різних регіонів. Архів створено трьома мовами: українською, угорською та англійською. Наразі тривають переклади пісень іноземними мовами. Надалі онлайн-архів поповнюватиметься новими записами. Для популяризації проект розширюватиметься за іншими напрямками – передбачені перформанси, освітні заходи, дослідження, залучення інформаційних технологій просування тощо.

“Культура вбирає відгомін попередніх епох, саме тому вона завжди була і залишається об’єктом політичних контраверсій. Фольклор несе в собі пам’ять про вже знищену високу культуру домодерної доби. Ми в процесі усвідомлення того, що власна спадщина, в тому числі нематеріальна культура, є невід’ємною частиною легітимізації політичного існування держави як окремого утворення”, – прокоментувала письменниця Оксана Забужко під час круглого столу. На її думку, саме усвідомлення цінності національних надбань, визначає успіх країни у сьогоднішніх реаліях.

Оксана Забужко вважає надзвичайно важливими проекти, які сприяють пізнанню нашої спадщини, усвідомленню її місця в структурі політичної і культурної ідентичності, її засадничої ролі в будівництві майбутнього. Вона відзначила, що фольклор має хороші перспективи, оскільки українські музиканти вдало інтерпретують давні наспіви, мелодику у сучасній музиці.

uain.press

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати