Літня школа традиційної музики

Перша і єдина в Україні можливість вчитися традиційного співу чи гри на традиційних інструментах від найкращих викладачів.

Літня школа традиційної музики – це 5-денні інтенсивні майстер-класи зі співу чи гри на традиційних інструментах, де і люди із певним досвідом, і навіть ті, хто лише нещодавно вперше почули про традиційну музику, вчитимуться грати чи співати у досвідчених викладачів, що водночас є одними з найкращих музикантів в Україні.

Літня школа традиційної музики відбудеться 23-27 серпня у с. Феневичі, що на Київщині. Програма включає три групи із традиційного співу (для початківців, середнього та високого рівнів), та три групи із інструментів для тих, хто має невеликий досвід гри, або взагалі ніколи не грали (скрипка, басоля/цимбали, бубон).

Кожен учасник або учасниця, попередньо сплативши за участь, можуть долучитися до однієї групи зі співу та/або однієї групи із гри на інструменті. Зголошення на Літню школу традиційної музики розпочнеться 22 липня, усі деталі програми та лінк на зголошення будуть оприлюднені на сторінці проекту.

Школа – це щоденні майстер-класи зі співу та традиційних інструментів, відкриті репетиції, джем-сейшени, лекції, кінопокази, та танцювальні вечірки, до яких може долучитися кожен.

Як відбуватиметься школа?

Ви прокидаєтеся серед гарних краєвидів старовинного села Феневичі, що на Київщині, після сніданку, наприклад, маєте тригодинний майстер-клас зі співу, де починаючи із базових вправ для голосу, і разом із іншими такими ж початківцями, як і ви, вивчаєте старовинну пісню на два чи три голоси.

Після обіду – майстер-клас із гри на басолі, або вільний час. Під вечір – лекція про спільне у джазі та традиційній музиці, а потім уся школа збирається для спільного джем-сейшену, де кожен і кожна разом із викладачами грає те, що вивчили за день, а імпровізований виступ перетікає у танці до ранку, де грають викладачі, друзі, учасники школи, місцеві музиканти із сіл, пари крутяться, люди сміються, веселощі тривають до пізньої ночі.

Літня школа традиційної музики стане найбільшою за історію України освітньою подією у галузі традиційної музики, об’єднає близько 200 людей, що поки що не знайомі і не взаємодіють між собою, посприяє нетворкінгу, зустрічам і співпраці між музикантами різного віку з різних частин України, принаймні 6000 осіб вперше дізнається про традиційний спів та музику, а 60 учасників Літньої школи підвищать свій рівень гри на традиційних інструментах та співу, а половина спробує це вперше. Це надзвичайно важливий крок у розбудові потужної спільноти людей, що цінують і розвивають в Україні якісну традиційну музику.

Організатори роблять Школу вже протягом трьох років, і мають значні здобутки та найбільший досвід із організації таких подій в Україні. Щоби зрозуміти, як це працює, вони протягом кількох років відвідували аналогічні незалежні Школи, та освітні програми, що відбувалися в рамках фестивалів у Польщі, Білорусі, Литві, Словаччині. Вони були запрошеними гостями, волонтерами а також учасниками, і випробували формати різних шкіл на собі.

А потім вони згромадили усі здобуті знання та досвід, підключили досвідчених викладачів та експертів, а також молодих музикантів із палаючими очима і серцями, і на основі ретельних досліджень українського матеріалу та інноваційних освітніх практик створили першу в Україні Школу традиційної музики.

Організатори проекту уже створили детальну розроблену і пропрацьовану програму школи, концепції майстер-класів та лекцій, мають домовленості із викладачами, спікерами та партнерами, що проведуть свої заходи на Школі на пільгових умовах, залучилися підтримкою місцевої влади. Також встановлені домовленості із гуртами бабусь та дідусів із сіл, які виступлять на сцені Школи і проведуть майстер-класи для учасників Школи. Знайдено вдале місце для проведення Школи. Вже готові усі аспекти, пов’язані із організацією кейтерінгу та проживання учасників і викладачів. Більшість організаційних робіт буде втілена за допомоги волонтерів.

Проте, проект ще потребує коштів для покриття гонорарів викладачів, підготовчих робіт на місці, кошти на роботу оператора та логістику.

Долучайтесь до створення неформальної освітньої можливості у галузі традиційної музики та підтримуйте проект своїми внесками на Спільнокошті – www.biggggidea.com/project/litnya-shkola-traditsijno-muziki.

 

Share Button

Один відгук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати