Презентація книги Марії Старожицької «НАВІЩО / WHAT FOR»

2 жовтня 2015 |

2 жовтня 2015 року запрошуємо в Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” на презентацію книги Марії Старожицької «НАВІЩО / WHAT FOR», унікального поетично-драматургічного документу щодо подій Майдану та війни.

“Навіщо / What for” – друга книга відомої журналістки і письменниці Марії Старожицької, видана у видавництві “Український пріоритет” з інтервалом у три роки: за цей час в автора змінилася мова віршів, замість російської це українська та англійська (остання у перекладі Андрія Куликова), також поезія з суто ліричної стала документальною і склалася у відвертий особистий щоденник Майдану та війни, у якому кожен твір має за собою певну дату і певну історію. Саме про ці історії пощастить дізнатися тим, хто прийде на презентацію “Навіщо” у гостинний музей Івана Гончара у п`ятницю о п`ятій.

Ті, хто вже прочитав книгу сам, каже, що робити це боляче і весь час хочеться плакати. Автор хоче сама прочитати вірші тим, хто прийде, відтворивши саме ту інтонацію, яка була в задумі. Бо насправді сумні і трагічні речі треба виговорити, проговорити. Відтак цей настрій перетвориться на натхнення працювати далі, робити те, що належить. А питання “Навіщо” таки не має знаку запитання, бо всі, кому випало особисто пережити в Україні останні вже майже два роки, знають, які важливі і докорінні зміни особистості приніс цей час.

Також у книзі є п`єса “Котел”, перший драматургічний твір про війну в Україні, історія виходу групи бійців з Іловайську, створена на документальній основі. Щойно колишній речник Міноборони зізнався, що брехав про Іловайськ, змушений був брехати. Натомість ту частково вигадану історію, про яку розповідає п`єса, самі бійці визнали більш ніж правдивою.

Запрошуємо на читання журналістів, критиків, друзів та однодумців, просто всіх, кого цікавить справжня література і щира дружня розмова про те, що попри всі випробування надихає на продовження перетворення власного життя та рідної країни.

Лише один шматочок одного з віршів автора, написаних рік тому, що задає рівень відвертості і водночас є суто документальним репортажем, просто викладеним верлібром.

“Добрий вечір, мамо, як ваші спра…”
Я далі не чую – там вибухає «Град».
Це дуже голосно,
Дуже, дуже голосно,
Так голосно, що навіть немає з чим порівняти.
І я кричу, страшно кричу «Ховайся!!!»
А у відповідь, поміж градинками, жартома:
”Мамо, як ви нервуєте, то не буду дзвонити”.
Відтак спокійно кажу, аби вдів свій шолом,
А ще заткнув у вуха патронні гільзи —
Калібр 5, 45 для цього найкращий,
І дізнаюся, що так вже п`яту годину.
Рідна мати зранку телефонує,
Він ніяк не може їй відповісти,
Бо для неї — в столиці на будівництві,
Там, зазвичай, тихіше, ніж зараз в нього.
Так влаштувався зручно – в одного сина дві мами,
А в мене лише дві доньки,
І я питаю у себе,
Якби він справді мій, рідний,
Чи ще б гучніше кричала,
Чи падала б на порозі, хапала його за ноги,
Аби не йшов добровольцем гвардійського батальйону,
Не вчився влучно вбивати, не міг…
Ой, ні, ще наврочу.
І відповіді не маю…
Ні, маю, таки…” (далі у книзі або на читаннях).

ВХІД на презентацію – вільний,
добровільні пожертви постраждалим в зоні АТО вітаються!

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати