28 липня 2015 року в Музеї Івана Гончара відбувся виступ Орисі Пащак-Трач “Вареники в преріях: з українського села до канадського мейнстріму” (Perogies On The Prairies: From a Ukrainian Village to Canadian Mainstream).
Що таке традиційна народна кухня по-українськи? Що вирізняє нас з-поміж інших народів? Які українські страви стали найвідомішими і найпопулярнішими серед чужоземців?
Свій погляд на ці й інші запитання надасть канадійка українського походження Орися Трач, ілюструючи свій виступ знахідками і відкриттями в українській етнології.
На її думку, вареники (пироги) – це вже не лише українська традиційна улюблена страва. За останні десятиліття вони перетворилися на мейнстрімну (стильну, модну, основну) їжу – і навіть фаст-фуд.
На зустрічі пані Орися торкнулася питань термінологічного походження слова «вареник», його лінгвістичних трансформацій, місця в повсякденному і обрядовому меню, а також розповіла про перетворення на теренах Західної Канади вареників на таку ж популярну страву як піца, де навіть побутує «вареникова піца» (perogy pizza).
НЦНК “Музей Івана Гончара”