Погляд на майбутнє музеїв. Лекція Міхаеля Фера (Німеччина) (ВІДЕО)

В рамках Регіонального проекту Східної Європи та Центральної Азії Goethe-Institut «Машина часу. Музей у 21 столітті» та паралельної лекційної програми проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України відбулась лекція професора Міхаеля Фера (Німеччина) на тему «Погляд на майбутнє музеїв».

Зустріч проходила 9 жовтня 2013 року в Національному художньому музеї України.

На думку професора Фера, музеї є чимось більшим, ніж просто інформаційними чи академічними інституціями. Це самодостатні системи комунікації, котрі в процесі власної діяльності формуються, завойовують авторитет та мають свій соціально-політичній вплив. Аби визначити їхнє місце і роль у сучасному світі, слід проаналізувати, як музеї влаштовані і яким чином працюють.

У нинішньому світі, що шалено змінюється під впливом нових медіа і переходить у вимір «діджитал», музей має залишатися місцем, що сприяє розумінню мистецтва та народженню смислів і знань. Але робити це потрібно відповідно часу й контексту, з новим осмисленням – аби не втратити аудиторію і сам музей.

Професор Міхаель Фер – директор Інституту «Мистецтво у контексті», член ForMuse дослідницької групи в музеї Йоаннеум Грац / Міністерство науки Австрії, 2010-2012 Член Ради у справах мистецтв у Берліні. Куратор виставок сучасного мистецтва, історії культури та містобудування. Кандидат мистецтвознавства у галузі Раннього середньовіччя.

Регіональний проект «Машина часу. Музеї у 21 столітті» у Східній Європі та Центральній Азії Goethe-Institut спрямований на трансформацію музеїв на пострадянському просторі. Goethe-Institut пропонує музеям консультації експертів з Німеччини та заходи  з підвищення кваліфікації представників музеїв, що проводяться у Тбілісі, Берліні та Києві. Проект покликаний дослідити сьогоднішні музеї, їхнє місце і значення в сучасному контексті, а також  підтримати обмін і взаємодію між партнерами у Східній Європі та Центральній Азії. Goethe-Institut запросив до участі в регіональному проекті Національний художній музей України у Києві та Державний Природничий музей при Національній Академії наук України у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *