Лекція 8. Збереження культурної спадщини у надзвичайних ситуаціях. Сергій Дяченко (м.Херсон)

04 квітня 2014 о 10:31 | Анонси, Лекції

9 квітня 2014 року з 11 до 13 год. запрошуємо в Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» на лекцію Сергія Дяченка (м. Херсон) “Дієве партнерство – шлях до розвитку музеїв. Актуальна підтема: Збереження культурної спадщини у надзвичайних ситуаціях”.

Два роки в південних регіонах України, Грузії та Вірменії тривав міжнародний проект «Новий подих культури: спадщина, наповнена життям мистецтва» у рамках програми Східного партнерства Європейького Союзу «Культура». Його мета – розвиток музейної справи шляхом пошуку зацікавлених партнерів для музеїв та ініціювання довготривалого партнерства.

Центром молодіжних ініціатив «Тотем» (Херсон) реалізовано три моделі створення партнерства: проведення інноваційних семінарів-тренінгів між музеями і ГО; оголошення конкурсу міні-грантів на здійснення партнерських проектів між музеями та ГО культурного напрямку роботи, а також впровадження програми неформальної освіти для творчої молоді через проведення воркшопів на базі музеїв трьох країн на тему популяризації музейних збірок засобами сучасного мистецтва.

Дяченко_афіша_newНа зустрічі буде розглянуто низку поставлених проектом питань, зокрема яка ж із цих апробованих моделей виявилася найуспішнішою, чи готові до дієвого партнерства українські музеї, чи є усвідомлення важливості змін у музейній справі та як сприймають наші музеї молодь й активні члени громадянського суспільства?

Виявляється, у наш час музейний заклад може бути актуальним для молодої людини. На сьогодні він здебільшого нецікавий, але до нього відносяться з повагою. Тож варто замислитися як скористатися цим «карт-бланшем», аби не втратити довіру громади й відвідувачів.

Присутні на лекції матимуть змогу безкоштовно отримати додатковий матеріал для читання та роздумів на порушені теми, зокрема збірку «Неформальна освіта в музеї: практичні поради з досвіду застосування», а також буклети з результатами всіх воркшопів міжнародних груп молодих митців у музеях Півдня України, Грузії та Вірменії, де зібрано кращі ідеї.

Також на лекції буде розглянута тема «Збереження культурної спадщини у надзвичайних ситуаціях», яка обговорювалася світовими фахівцями музейної справи, зокрема радником гендиректора Міжнародного центру досліджень у галузі консервації та реставрації культурних цінностей (ІCCROM), фахівцем із превентивної консервації Гаель де Гішеном, на тижневому семінарі ICCROM у Кишеневі у квітні 2014 р., учасником якого був Сергій Дяченко.

Про лектора

Сергій ДяченкоСергій Дяченко (м. Херсон) – музейний фахівець, краєзнавець, архітектор, експерт низки проектів ЄС у сфері музейної справи та культури.

Народився у Херсоні. Закінчив архітектурний факультет Одеської державної академії будівництва та архітектури. 14 років працював у Херсонському обласному краєзнавчому музеї. Окрім наукових краєзнавчих досліджень займався створенням виставок і експозицій у низці районних музеїв. Є одним із засновників ГО Центр молодіжних ініціатив «Тотем», заснованої 1996 р. Ініціатор і учасник багатьох культурних акцій, здійснених цією організацією. Зокрема фестивалю сучасного мистецтва «Terra-Futura» («Дідцебаба»). Популяризував творчість самобутньої художниці Поліни Райко, є співавтором альбому про неї – «Дорога до Раю».

Професійно вивчає історію архітектури Херсонщини, досліджує маловідомі пам’ятки, є членом Українського національного комітету ICOMOS. У 2012 р. брав участь у програмі «Тандем» (організації «MitOst» (Берлін) за сприяння Європейського Культурного Фонду (Амстердам)) і здійснював проект «Арт-інтервенція у Херсоні» у партнерстві з «КЕК» (Центр сучасної архітектури Угорщини) та «Kitev» (Німеччина). У 2013 р. був експертом з музейної справи проекту «Новий подих культури: спадщина, наповнена життям мистецтва» у рамках програми Східного партнерства ЄС «Культура».

Серія тематичних лекцій на музеологічні та культурно-мистецькі теми в рамках проекту Музею Івана Гончара «Актуальний Музей: стратегія динамічного розвитку» (проект «Динамічний музей» Фонду «Розвиток України»).

ВХІД – ВІЛЬНИЙ

Попередня реєстрація:
honchar_museum@ukr.net / (044) 280-52-10, 288-92-68

ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *